Tisztelt Érdeklődő!
A rendelés átmenetileg szünetel.

Pszichoterápia, Pszichológus - Budapest III. kerület

A pszichoterápia módszere

Az analitikusan orientált pszichoterápia elméleti alapja, a klasszikus analízisével megegyező. A jelenségek mögött feltételez nem tudatosult okokat, előzményeket, amelyek az aktuális élethelyzetekben, problémákban rejtetten jelentkeznek.

Az élet korábbi szakaszainak nehézségein túljutva, fájdalmak, sértettségek, megbántottságok maradhatnak lelkünkben.
Ezekkel a rossz érzésekkel szemben, tudattalanul is védekezünk, megszokjuk jelenlétüket, és nem vesszük észre mindennapjainkkal való kapcsolatukat.

Ez a megszokás olyan erős lehet, hogy a végén már csak azt tudjuk megállapítani, hogy nem érezzük jól magunkat, de nem is tudjuk pontosan, hogy miért.
Az így felhalmozódó tudattalan problémák feltárása, megértése, és feldolgozása a pszichológus segítségével, az a folyamat, ami az aktuális élethelyzet javulásához vezet.

 

Analitikusan orientált hosszú pszichoterápia

Mélyebb összefüggések megértését igénylő terápia, több éves folyamat lehet.
Ebben a folyamatban a személyiség fokozatosan, egyre kiterjedtebben képes önmaga megismerésére, és megértésére. A problémákat nem csak megérti, de érzelmileg is feldolgozza.
Ez a feldolgozási folyamat a pszichológussal létrejött bensőséges, bizalmi kapcsolatban történik, ahol a kapcsolat maga, a gyógyító hatások egyik legfontosabb eleme.
Az ideális ülésgyakoriság a heti 2 alkalom.
Az elérni kívánt cél, önmagunk biztonságos ismerete, sorsunk megértése, és a vele való megbékélés, és egy örömteli életre való képesség.

 

Rövid dinamikus pszichoterápia

Korlátozottabb igényű önelemző munka, a személyiségben meglévő problémák közül csak egy-egy problémakör feldolgozását tűzi ki céljául.
A terápiás munka során, a páciens és a pszichológus kapcsolata az egyik legfontosabb eszköz a cél eléréséhez.
Az elérni kívánt cél, a személyiségben meglévő egy-egy problémacsoport feldolgozása, annak reményében, hogy a személyiségben így felszabaduló erők, a további harmonizálódást segítik elő.

 

Fókusz terápia

Egy konkrét problémával foglalkozó terápia.
Az ideális ülés gyakoriság heti 1, az összes ülések száma 10-20.
Nem foglalkozik a kitűzött célon kívül más problémával, annak reményében, hogy azokat a páciens maga is meg fogja tudja oldani, a pszichológus közreműködése ebben az esetben korlátozottabb.

Az, hogy melyik terápiás forma kerül kiválasztásra, az első pár alkalom beszélgetései, és a pszichológus javaslata alapján a páciens dönti el.